Bewegen omdat het nodig is

 

 

Deskundigen in de sportwereld zijn bijzonder verheugd over de opmerking van OMT-lid Diederik Gommers bij BNR dat de overheid aan het begin van de crisis meer had moeten inzetten op sport en bewegen. Terecht! "Gommers zegt wat wij al een jaar doen".

In 2020 werd ook Skate4AIR uitgedaagd door het Corona virus en de daaropvolgende crisis. Skate4AIR wil mensen met taaislijmziekte (Cystic Fibrosis of CF) de kans op een normaal leven geven. Daar schaatsen we voor. Totdat het niet meer nodig door de ontwikkeling van nieuwe medicatie voor iedereen met taaislijmziekte. We organiseren al 10 jaar uitdagende schaatstochten. Unieke, compleet verzorgde ervaringen, waar onze deelnemers met of zonder taaislijmziekte hun grenzen verleggen. Zoals mensen met taaislijmziekte dat iedere dag moeten doen of ze willen of niet.

Na de meest succesvolle editie in het Skate4AIR bestaan hebben wij scenario’s ontwikkeld ten aanzien van het jaar dat op ons afkwam. Schaatsen betekent in ons geval geld ophalen voor ons doel. Onderzoek en onderzoekers, maar vooral mensen met taaislijmziekte zijn afhankelijk van ons succes en resultaat. Niet schaatsen is dus geen optie, maar wat als dat simpelweg niet kan? Omdenken was noodzakelijk!

In een crisis is de overtuiging om er beter uit te komen dan dat je erin bent gegaan essentieel. ‘Never waste a good crisis’ is een veelgehoorde zin. Maar hoe dan? Flexibiliteit en creativiteit leiden tot bewegen. En bewegen hebben we gedaan. Waarom?

Bewegen is gezond, je slaapt er beter van, het is leuk en het creëert ruimte in je hoofd. Ruimte die we allemaal nodig hebben in tijden van lockdown en met het gemis van vele sociale contacten. Maar eigenlijk is bewegen altijd nodig. Als organisatie, als mens, als bedrijf. Zij die zich aanpassen zullen overleven. Alleen soms is je dat niet gegeven en heb je hulp nodig. CF-patiënten en hun familie hebben geen keus. Om een kans op een normaal leven te hebben of te krijgen, moeten wij dus geld blijven inzamelen. We bewegen tot het niet meer nodig is.

Daarom bedachten we Move4AIR. Op het ijs verleggen we ieder jaar onze grenzen, nu verleggen wij ook onze grenzen buiten het ijs. Alleen samen sporten én met elkaar virtueel de uitdaging aangaan. De 11e editie van Skate4AIR werd uitgesteld tot de winter van 2022. Met Move4AIR organiseerden wij een veilig alternatief dicht(er)bij huis.

We brachten met 4 Move4AIR Flows en een Alternatieve D-Day 1088 deelnemers in beweging voor onderzoek tegen taaislijmziekte. Maar liefst 67 deelnemers daarvan hebben zelf taaislijmziekte. In totaal werd meer dan 125.000 kilometer bewogen in 9.000 uren, dat is ruim 3 keer een ronde om de aarde in 375 dagen.

Een jaar geleden hadden we niet durven dromen van deze prestaties. De eindopbrengst van meer dan 200.000 euro maakt ons nog trotser en motiveert ons als organisatie om in beweging te blijven. Totdat het niet meer nodig is en er voor iedere CF-patiënt een medicijn is. Dat doel komt steeds dichterbij. We kijken alweer vooruit en de voorbereiding voor de 11e Skate4AIR editie is gestart!